Párásodik a lakása? Penészesednek a falak? Mit tegyünk ellene?

A védekezés első módja a szellőztetés, mert mi magunk vagyunk a legnagyobb párásítók azzal, hogy lélegzünk. Ha a helyiségben megemelkedik a páratartalom, alaposan szellőztessünk ki, így a penészgombáknak nem tudnak megtapadni a nedves falakon. A penészgomba mindenképpen ott van a levegőben várva, hogy megtelepedhessen. A szellőztetéssel egyrészt a párát „kitessékeljük” a lakásból.

Ha mégis felüti a fejét a gomba a falakon, tegyünk meg mindent, hogy tüntessük el! Különféle gombaölő folyadékok használata a segítségünkre válhat. Pl. Ultra Szavó.
 
Másik megoldás ha  kemény kefével leszedjük a penészes felületet, és gombásodást gátló falfestékkel kifestjük a helyiséget. Ez a festék mélyen beleivódik a falba.  
A penészt nem érdemes megvárni, a megelőzés sokkal hatékonyabb különösen azért, mert a megtelepedett gomba asztmás és allergiát okozhat, és különösen a gyermekekre veszélyes.
 
A teafaolaj erősen gombaölő hatású így az érintett területeket takarítsuk ezzel! 
Négy rész denaturált szesz és egy rész szalicilsav keverékébe áztassunk puha rongyot, és azzal töröljük át a penészes felületet! Viseljünk gumikesztyűt!
 
A magas páratartalmat csökkenthetjük egy tál sóval is. Ez magába szívja a nedvességet. Ha már vizes a só, csak sütőben ki kell szárítani és újra használható. 
 
A fürdőszobai penészesedést ecettel előzhetjük meg.